goedkoop bellen
 
 
 
home
voip telefonie
voordelen
download voip
internet aanbieder
contact


 
 
   
 

Veelgestelde vragen

 Wat is VoIP?
Waar staan de letters IP voor in VoIP?

Is bellen met VoIP goedkoper dan gewoon bellen?

Wat heb je nodig om met VoIP te kunnen bellen?

Kan ik mijn KPN nummer houden?

Kan ik met mijn gewone telefoon blijven bellen?

Wat voor VoIP telefoons kan ik gebruiken?

Hoeveel kan ik met VoIP besparen?

Welke apparatuur heb ik nodig om via internet te bellen?

Hoe is het geluid van VoIP telefonie?

Heb ik een computer nodig?


 Wat is VoIP? 

 VoIP is niets meer of minder dan digitaal bellen, alleen via een medium dat u vaak al in huis hebt: het Internet. VoIP is de afkorting voor Voice over Internet Protocol. Dit betekent in het kort: spreken over (data) IP netwerken. De spraak wordt omgezet in digitale informatie en wordt vervolgens verstuurd over het IP netwerk. En dankzij de open standaarden kunt u met iedereen bellen en door iedereen gebeld worden.

Internet Protocol
Internet is het middel dat gebruikt wordt om de verbinding tot stand te laten komen. Van belang is wel dat er een continu verbinding is en de digitale pakketjes tijdig aankomen. Anders is een stilte op de lijn het gevolg.
Door een bepaalde versleuteling / protocol wordt via uw ADSL-verbinding data in pakketjes op de juiste manier verstuurd. Via dit Internet Protocol is het niet alleen mogelijk om data, maar ook spraak af te handelen.

 

 Waar staan de letters IP voor in VoIP? 

 De afkorting IP staat voor Internet Protocol. Dit is een systeem dat gebruikt wordt om computernetwerken met elkaar te laten communiceren. VoIP is een technologie die telefonie mogelijk maakt over datanetwerken, de zogenoemde IP-gebaseerde netwerken. Een andere naam die ook wel gebruikt wordt voor VoIP is Voice over IP.

 

 Is bellen met VoIP goedkoper dan gewoon bellen? 

 Ja, en wel om twee redenen:
De kosten per maand zijn veel lager omdat u alleen maar een telefoonnummer nodig heeft.
De kosten voor het bellen zijn veel lager dan de kosten van de normale telefoonlijn, omdat het verkeer voor een groot deel over het gratis internet gaat. Voor u betekent dit vaak lagere abonnementskosten en lagere of geen gesprekskosten.

 

 Wat heb je nodig om met VoIP te kunnen bellen? 

 Voor internet telefonie dient u allereerst te beschikken over over een breedband internetverbinding via ADSL of kabel. Bellen via internet kan op twee manieren. De eerste manier is doormiddel van een microfoon en koptelefoon aangesloten op de computer. Een tweede manier is via voip telefoon, aangesloten op internet via een voip router of ATA adapter.

De eerste manier is het goedkoopst. Een goede headset, welke bestaat uit een hoofdtelefoon en microfoon is al voor enkele euro's te koop bij de computerwinkel. Daarnaast is gratis te downloaden software vereist zoals Skype of Voipbuster om bellen via internet in werking te stellen. Bellen naar een andere PC voorzien van skype of andere voip software is gratis. Via het onderdeel SkypeOut is het mogelijk te bellen naar gewone telefoons, zowel vast als mobiel.

IP telefonie
De tweede moglijkheid is aanzienlijk duurder, maar heeft wel als voordeel dat uw computer niet hoeft aan te staan wanneer u wilt bellen. Hierbij maakt u gebruik van een standaard telefoon die via een ATA ( Analog Telephone Adapter) aangesloten zit op een internet modem of via een internet modem die tevens geschikt is voor voip.

 

 Kan ik mijn KPN nummer houden? 

 Ja, u kunt uw huidige telefoonnummer blijven gebruiken.

 

 Kan ik met mijn gewone telefoon blijven bellen? 

 Ja, als u kiest voor een adapter, kunt u daar iedere analoge telefoon op aansluiten.

 

 Wat voor VoIP telefoons kan ik gebruiken? 

 In principe zijn er twee soorten VoIP toestellen die je kunt gebruiken: hardphones (fysieke toestellen) en softphones, een programma wat op je computer moet draaien.

Hardphones
Er zijn twee verschillende soorten hardphones. De eerste soort wordt via USB gekoppeld aan een computer. De telefoon maakt gebruik van de internetverbinding van de computer. Dit type wordt vaak gebruikt in combinatie met Skype.
Stand alone Voice over IP toestellen hebben een ethernetaansluiting en worden aangesloten (via een hub of switch) op het computernetwerk. Ieder toestel heeft een eigen IP-adres waarmee het toestel zichzelf identificeert bij een telefooncentrale. Veel toestellen zijn uitgerust met een extra ethernet poort, zodat u hieraan uw computer kunt aansluiten.

DECT & WiFi
Om vrij te kunnen bewegen kan gebruik gemaakt worden van een basisstation en een DECT-toestel. Het toestel maakt dan verbinding met een basisstation, welke op zijn beurt met het netwerk is verbonden. Helaas zijn er nog maar weinig DECT-basisstations met een netwerk-aansluiting, waardoor gebruik gemaakt moet worden van een ATA converter. Het nadeel is dat iedere handset een basisstation / lader nodig heeft met kabels en een adapter. Indien dit bezwaarlijk is kan het netwerkvoorzien worden van een of meerdere WiFi access points. Op een access point kunnen diverse draadloze WiFi toestellen worden aangesloten.

Softphones
Naast hardwarematige telefoons zijn er ook softwarematige telefoons verkrijgbaar, zogenaamde softphones. Een dergelijk softwarepakket wordt geinstalleerd op een computer en communiceert via het computernetwerk met een telefooncentrale. Om te kunnen bellen moet de computer alleen nog worden voorzien van een (USB) headset en natuurlijk een netwerkaansluiting.

 

 Hoeveel kan ik met VoIP besparen? 

 Bij een ADSL verbinding kunt u rekenen op een besparing van 15 Euro per maand, bij kabelinternet ongeveer 25 Euro per maand. Maar natuurlijk: hoe meer u belt, hoe meer u bespaart.

 

 Welke apparatuur heb ik nodig om via internet te bellen? 

 Hier heeft u een breedband internet verbinding voor nodig en kan al vrij eenvoudig d.m.v de softphone te instaleren op je PC.
U kunt ook zonder dat de PC aanstaat via internet bellen en dan wel via een adapter of een IP-telefoon. Welke apparatuur u nodig heeft is afhankelijk van het netwerk welke u thuis heeft.
Heeft u ADSL of Kabelmodem en deze direct aangesloten op de PC dan heeft u een adapter of IP-telefoon met router functie nodig deze plaatst u dan tussen u ADSL/Kabelmodem en de PC. Hier moet u nog wel zelf de internet toegang instellen, dit is uw computernaam of gebruikersnaam en paswoord.
Heeft u thuis een router met daarop een poort vrij dan kunt u af met een meer eenvoudig adapter of IP-telefoon. Deze plaatst u dan achter de router op de vrije poort, de internet connectie wordt verzorgd door de router.
Voor IP-telefoons kunt u verder op bellenvoip kijken.

 

 Hoe is het geluid van VoIP telefonie? 

 Met VoIP heb je soms last van bijgeluiden. Je hoort je eigen stem soms terug, bijvoorbeeld als je hard spreekt of als het even stil is geweest.

 

 Heb ik een computer nodig? 

 Steeds meer internetproviders en telecombedrijven bieden VoIP via de gewone telefoon aan. Het voordeel daarvan is dat je niet achter de computer hoeft te zitten om toch voordelig te kunnen bellen. Bij deze vorm van VoIP sluit je je telefoon aan op een internet modem of via een internet modem die tevens geschikt is voor voip.

 
     
 
 

Veel gestelde vragen

 
  Is VoIP voor mij?
Met VoIP kunt u besparen op uw telefoonkosten. U bespaart op de lagere abonnementskosten en op de veel lagere gesprekstarieven.

Het is geschikt voor u als u zich kunt vinden in de volgende behoeften:

- Ik heb breedband internet verbinding, ik zou mijn gesprekskosten willen verlagen.
- Ik voer regelmatig gesprekken naar het buitenland en ik zou mijn kosten willen verlagen.
- Ik heb een klein bedrijf en het verwerken van telefoonrekeningen vergt veel tijd en energie.
 
 
Is bellen met VoIP goedkoper?
Hoe is het geluid van VoIP?
Heb ik een computer nodig?
Kan ik mijn KPN nummer houden?
 
     

Links

   
 
 
   
 
 Home VoIP Voordelen Download VoIP VoIP Provider Contact  www.bellenvoip.com Internet bellen